Regionální speciality a kapely prostě táhnou. To se potvrdilo v sobotu 29. července na zbrusu nové akci Vidle Vidlička FEST, která proběhla na zámečku Třemešek v Dolních Studénkách. Zrekonstruovaný zámek se tak stal středobodem gastrofestivalu, na který podle odhadů dorazilo přes 2 tisíce lidí.
Regionální producenti měli u svých stánků plno. Na prvním ročníku akce se jich sešlo kolem dvacítky, přičemž v nabídce nechyběly kromě masových chodů také sladkosti, sýry, pekárenské produkty, lahodné nápoje z místních zdrojů, džemy nebo třeba lyofilizované speciality. Návštěvníky neodradila ani bouřka, která se Šumperskem prohnala.
Bohatá nebyla pouze nabídka prodejců, ale také samotný program festivalu. Ten odstartoval kuchařskou show známého šéfkuchaře Romana Pauluse, který ve svých receptech využil místní suroviny. „Návštěvníci se mohli zúčastnit gastronomických workshopů zaměřených na superpotraviny okolo nás nebo domácí pečení chleba. Mohli si projít výstavu obrazů uživatelů centra denních služeb Pomněnka nebo objevovat nově zrekonstruované prostory zámku,“ uvedla manažerka projektu „Od Vidlí po vidličku“ Lenka Ehlerová z MAS Šumperský venkov. A protože k dobrému jídlu patří také dobrá muzika, nechybělo lákavé hudební menu, na kterém se podíleli dívčí kapela Vohuba a téměř domácí O5 a Radeček.
„Smyslem akce je oslava našich skvělých farmářů a potravinářů, od kterých si můžeme kupovat kvalitní jídlo napřímo, s cenami srovnatelnými s produkty v supermarketech. Během festivalu se o tom návštěvníci mohli sami přesvědčit,“ uvedl za pořadatele předseda Místní akční skupiny Šumperský venkov a náměstek ministra pro místní rozvoj, Radim Sršeň.
Akce je vyvrcholením úspěšné iniciativy místních akčních skupin MAS Šumperský venkov a MAS Horní Pomoraví s názvem „Od vidlí po vidličku“, která se snaží vrátit do školních jídelen lokální suroviny a obecně motivovat k tomu, aby se regionální potraviny spotřebovávaly přímo v místě, kde vznikají. „Chceme přispět k tomu, aby se ve školních jídelnách vařilo moderním způsobem a naše děti jedly kvalitně a zdravě, což nemusí znamenat draze. Líbí se mi myšlenka posunout se od školní jídelny ke školní restauraci,“ vysvětlil Radim Sršeň.
„Využívání lokálních potravin je pro místní komunitu důležité z ekonomického, ekologického i zdravotního pohledu. Gastrofestival Vidle Vidlička FEST je důkazem, že šikovné potravináře a kvalitní suroviny v okolí máme, a že to k nim nemáme daleko,“ doplnil s úsměvem Sršeň.
„Máme obrovskou radost, že jsme měli možnost prezentovat naše myšlenky, a to nejlepší z chutí našeho regionu, před tak velkým publikem. Doufáme, že se nám podaří aktivity iniciativy Od vidlí po vidličku i dále rozšiřovat a inspirovat další regiony,“ uzavřela za organizační tým Lenka Ehlerová.